keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

Pionit kuivumaanKun surin pionikukintojen nopeaa lakastumista, muistin vanhan kikan kuivata niitä. Vuosia sitten innostuin kuivakukka-asetelmista, tein kransseja ja kimppuja ja silloin kuivasin myös pioneja hiekkaan. Hiekassa kuivaten pionien väri, muoto ja jopa tuoksu säilyvät hyvin.

Tarvikkeet: juuri avautuneita kukintoja, hienojakoista kuivaa hiekkaa ja kuivatusastia. Astian tulee olla niin syvä, että kukan saa siihen kokonaan upotettua. Nyt grillausaikaan sopivia astioita saa grillituotteiden pakkausastioista tai jäätelörasioista.Kukat asetetaan astiaan hiekkapedille ja sitten valutetaan hiekkaa terälehtien lomaan. Mitä tarkemmin jaksat erotella terälehtiä ja valutella hiekkaa niiden väliin, sen onnistuneempi lopputulos.
Hiekkaa valutetaan niin kauan, kunnes kukat ovat peittyneet kokonaan.Sitten astia viedään lämpimään kuivaan paikkaan kuivumaan. Minä olen vienyt kuivattavat pannuhuoneeseen. Astian saa unohtaa rauhassa kuivumaan, kunnes syksyllä on tarpeeksi kuivattuja kukkia ja kasveja kranssin tai kimpun tekoon.
Kuivattu pioni on melko hauras, joten kukan hiekasta esiin kaivamisessa saa olla varovainen.
Helpoiten se käy, kun kouraisee kädellä kukan alle ja nostaa sen ylös astiasta ja sitten varistelee varovasti kukkaa nurinperin, jotta hiekka varisee pois terälehtien väleistä.
Tässä vaiheessa kukat tuoksuvat vielä voimakkaasti, tietysti tuoksu ajanmyötä vaimenee.

Sama kuivaustapa sopii esim. ruusuille. On olemassa erityistä kuivaushiekkaa, mutta itse olen käyttänyt aivan tavallista hiekkalaatikko hiekkaa.

2 kommenttia:

Vekarus kirjoitti...

Upeita ovat pionisi! Pitäisiköhän minunkin hankkia niitä...

Mari kirjoitti...

Upeita pioneita <3 Minun pioneihin ei tullut tänä kesänä yhtään nuppua :(