sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Mökkikauden avaus


Olipas kiva pitkä viikonloppu. Pidin perjantaina lomapäivän, niin sain pidennetyn viikonlopun ja ihan pieneltä lomalta se tuntuikin.

Viikonloppuna aloitettiin mökkeily.
Kauden avaus olikin hyvin värikäs. Ensiksi roudasimme mantereella auton perässä peräkärryllisen tavaraa laiturille ja kärrystä kasseja purkaessani mieheni sadattelee julkaisukelvottomin kielikuvin manalanherran lempinimiä hyvin äänekkäästi.
Moisen lorun syykin siinä selvisi, veneen käynnistämiseen tarvittava väline oli 88km:n päässä kotona. No me soittelemaan sukulaisia kyyditsemään minut ja pojat ruokakassien kanssa saareen ja mies lähti autolla ajelemaan 8 km:n päässä olevaan lähimpään kaupunkiin. Hän sai reissata tuon matkan pariin otteeseenkin ennen kuin sopiva osa löytyi. Kun isäntä vihdoin kurvasi saaren laituriin alkoi vesisade.

Illalla piti alkaa katselemaan uutisia ja säätiedoitusta, kun digipoksi sanoi pim ja tvn näkymät hävisivät.
Seuraavana aamuna (lauantai) mieheni alkoi kokoamaan uusia valkoisia puutarhatuoleja, niin eikös paketin mukana olevassa ruuvissa ollut jengat mäsät ja tuolien kokoaminen jäi siihen kun sopivaa ruuvia ei omista varastoista löytynyt. Taas soitto sukulaisille, jotka olivat onneksi juuri lähteneet lähikaupungin rautakauppaan ostoksille.

Sitten tapettiin kyy, poimin pojan housunlahkeesta puutiaisen, moottorisahasta loppui löpö kesken metsän siivouksen, mutta muutoin meillä oli oikein mukavaa mökillä.Tässä nämä tuolit kaikkien ruuvien kanssa.Muutama kesäkukkakin vietiin saareen.Sadepisaroiden kostuttama pelargoni. Tänä vuonna olen ostanut vain näitä hempeän vaaleanpunaisia pelargonioita.Tässä poikien vanha mökin pihalelu maailmanpurjehtija-alus Kunni. Tällä pojat ovat (turvallisesti pihassa) "seilanneet" huimia matkoja merirosvoja ja karikoita kuhisevilla merillä. Aikojen saatossa Kunnin purje ja monet muut varusteet ovat kadonneet maailman merille.
Alkujaan tämä Kunni pelastettiin naapurisaaren juhannuskokosta. Se oli tasapohjainen ruuhi, mikä raahattiin saarellemme ja mies sitä vähän varusteli poikien leikkeihin sopivaksi.Kantrityylin Riitta-Maria heitti kodinhoitohaasteella.
Nimeä viisi tärkeintä omaan kodinhoitoon liittyvää asiaa.

Kaikkein tärkeimmät asiat, joita ilman huusollimme ei tulisi toimeen ovat 1. pyykinpesukone ja 2. kuivausrumpu. Pyykkikone pyörii ainakin kerran lähes jokainen päivä ja ilman kuivausrumpua kotimme olisi varmasti täynnä kuivumaan ripustettuja pyykkejä. Kuivausrummun plussaksi sanottakoon vielä, että sen jälkeen sukat, neuleet ja colleget ovat ihanan pehmeitä ja silitettävät vähenevät, kun rummussa kuivatut vaatteet eivät ole niin rypyssä kuin telineellä kuivattelun jälkeen.

3. tärkeimmälle sijalle kipuaa pölynimuri, tässä imurissa on vielä tarpeeksi imutehoa ja pitkä sähköjohto 13m. Meillä on oma imuri jokaisessa kolmessa kerroksessa, mikä mielestäni on turvallisempaa kuin raahata tätä yhtä rappusissa kerroksesta toiseen. Ja jos vaikka joku muukin haluaisi auttaa imuroinnissa (ei kovin usein tapahdu) voi tehdä sen toisella koneella.4. sijalla on tiskikone. Viisihenkisessä perheessä tiskipöytä kyllä pursuaisi kippoa ja kuppia ilman tätä masiinaa. Kovin tekniseksi taisi tulla tämä listaukseni. Mitenkähän entisaikaan naiset oikein selvisvätkään kodinhoidosta, kun perhekootkin olivat suuremmat kuin nyt, eikä näitä koneita oltu keksittykään. Kunnioitan suuresti näitä mummojamme, jotka leipoivat leivät, kehräsivät langat, ompelivat vaatteet, kutoivat matot ja sukat. Ruuan laiton aloittivat puiden pilkkomisella, veden haulla kaivosta, lypsämisellä ja periunoiden kuokkimisella pellosta. Pyykit pestiin käsin ja huuhdeltiin avannossa. Lapsia oli liuta ja usein vanhuksetkin hoidettiin siinä samassa kotona.
Huh, ja meillä on ruuanlaitossa suurin vaikeus millä taytteillä ottaisimme pakastepizzan kaupan pakastealtaalta.

Hups, meni vähän sivuraiteille tämä listaus.
Takaisin haasteeseen.5. sija menee yhteisesti pölyhuiskalle ja Tolulle spraypullossa. Molemmat ovat melko näppäriä.Sain Elämän Talon Jossulta tämän kauniin tunnustuksen.
Tuhannet kiitokset Jossu.Kiitokset myös kaikille kommentin jättäneille. On aina mukava nähdä, ketkä ovat sivulla pistäytyneet. Käyn usein kurkkimassa myös teidän sivuillanne vastavierailulla.

Oikein hyvää alkavaa viikkoa teille kaikille.

12 kommenttia:

marjamatilda kirjoitti...

Olipas tapahtumarikas mökkiviikonloppu!

Jossu kirjoitti...

No jopas teillä tapahtui viikonloppuna.
Onneksi lopulta kaikki meni parhain päin. Tuolitkin saitte kasaan, ne näyttää houkuttelevilta istua.

Siivoushaaste on minullakin vastaamatta, mutta samoilla linjoilla: pesukone, kuivausrumpu ja astianpesukone. Kuivausrumpu on oikeastaan ykkönen. Joskus on ollut rikki ja vaatteet on ihan kamalia kuivuttuaan narulla. Paidat oli ihan kankeita ja karheita ja lapset ihmetteli mitä niille oli tapahtunut. Päälle ne ei kelvannut ja kun kuivausrumpu jälleen saatiin toimimaan, kaiken sai pestä uudelleen ja kuivata rummussa ja taas oli pehmeitä vaatteita.

Vuokko kirjoitti...

On teillä kivan tuntuinen mökkipaikka...
Sivupaneelissa on pikkukuva kesäkeittiöstänne, löytyisikö mistään isompana? Meillä on haave sellaisesta ja parhaillaan etsin ideoita toteutukseen...

Vekarus kirjoitti...

Paljon oli tapahtumia! Teillä on ihana ankkuri. Mistä sellaisia saa? Tahtoo oman!

Elina kirjoitti...

Ihanan näköistä mökkisaaressanne ja Kunni on hieno!

Tilu kirjoitti...

Vuokko, kuvailen ensiviikonloppuna lisää, niin kurkkaa alkuviikosta blogiini.

Vekarus, tämä ankkuri on kulkenut suvussa, mutta kannattaa laittaa halutaan ostaa ilmoitus, niin saattaa jostakin löytyä. PS. komistus on valurautaa ja painaa tuhottomasti.

Tuikku kirjoitti...

Voi mikä vauhtiviikonloppu. Eikö elämä ole hauskaa?
Tuo kesäkeittiönne on UPEA!! Kuvia jään minäkin odottelemaan:)
terkuin Tuikku

pioni kirjoitti...

Melkoinen mökkikauden avaus teillä.

piitis kirjoitti...

Johan teillä oli "vastasellaisia". Tuolit ovat kyllä hienot ja Kunni aivan mahtava alus.
Upea maisema!!!

Toivottavasti ei joka mökkireissulla ihan noin paljon tapahdu.

Marge kirjoitti...

No, hyvinpä oli tapahtumarikas alku mökkikaudellenne!;D
Mutta tuolit ovat nyt komiat! Ja vaaleanpunainen on aina kaunis väri pelargonioissa!

Parempia mökkeilypäiviä toivotan teille!!!:))

Salomea kirjoitti...

Tapahtuma kuvailu muistuttaa kovasti minun arkeani.
Eipä käy olo tylsäksi. Lapsilla on ollut varmaan hurjan hauskaa veneleikeissään.

Tutun näköinen marssi, sitä minä olen katsellut rintarottingilla kun tyttäreni olivat mukana.
Kiitos partion osaavat paljon hyödyllisiä asioita, ja mukavia kavereita.

mimmuli kirjoitti...

Joku murphynlaki on se että koskaan ei ole missään oikeaa määrää/sopivia ruuveja..=) Olipas tapahtumarikasta teillä..ihanaa kun on meren rannalla paikka=)*haaveillen*