torstai 17. joulukuuta 2009

Rati,riti ralla, tuli talvi halla


Pakkasukko saapui oikein rytinällä, teki harvinaisen hyisen talven tänne Lounais-kolkkaankin. Tänä aamuna mittari näytti piirua vaille -15 astetta. Mutta kyllä maisematkin muuttuivat niin jouluisen valkeaksi. nauttikaamme näistä näkymistä.

Nyt pakkasilla on helppo valaa jäälyhtyjä. Minä en omista metallisia ämpäreitä, joten valoin jäälyhdyt suuriin kattiloihin. Näitä on jäädytyksessä koko ajan, lyhtyjä pitää tehdä paljon reunustamaan polkuja.

Jos joku ei tiedä miten näitä tehdään, niin täytetään metallinen astia vedellä ja laitetaan se ulos jäätymään. Tarkkaillaan jäätymistä, ettei astia mene ihan umpijäähän, vaan keskelle pitää jäädä sulaa vettä. Kun jää näyttää hyvältä otetaan astia sisälle ja kipataan nurin tiskialtaaseen. jos on hätäinen astian pohjaa voi valella kuumalla vedellä, niin jäälyhty kopsahtaa altaan pohjalle nopeasti, mutta jos malttaa odotella hetken lyhty kopsahtaa ihan itsekseenkin. Sitten nostetaan astia jäälyhdyn päältä ja hakataan puukolla tms. lyhdyn päälle reikä, josta mahtuu laittamaan kynttilän sisään. Tämän reiän teossa kannattaa olla vähän helläkätinen, ettei koko komeus poksahda paloiksi. Lopuksi lyhdystä kaadetaan vesi pois ja viedään se ulos luomaan tunnelmaa.

Otetaan paljon pimeyttä
sytytetään sen keskelle kynttilä
monta kynttilää
paljon kynttilöitä.
Muutetaan pimeys valoksi.
Otetaan pimeistä pimein kaamosyö
kukitetaan se tähdin kynttilöin:
se on Joulu.
- Maaria Leinonen

3 kommenttia:

pioni kirjoitti...

En ole koskaan tullut ajatelleksi että lyhtyjä voi tehdä myös kattiloissa, kiitos hyvästä vinkistä, lähden heti laittamaan kattilat pihamaalle;)

Mari kirjoitti...

Hyvä idea nuo kattilat! Olen tehnyt muoviämpäreissä ja nyt ne on halki kaikki :/ Mutta laitankin nyt tästedes kattilaan :) Mukavaa 4.adventin iltaa!

Enttirinteen elämää kirjoitti...

Minäkin olen aina tehnyt muoviämpäreissä, minun ämpärit ei ole halkeilleet niistä on vain tullut hieman epämuodostuneita, lähinnä pohjat alkavat pullottaa, mutta joo niitähän voi tehdä periaatteessa kipossa kuin kipossa !