maanantai 30. elokuuta 2010

Kurittomat kakarat

Haluaisin niin mielelläni pitää sorakäytävät sorakäytävinä ilman mitään kasvillisuutta, mutta kaikki nämä kurittomat kakarat röyhkeästi pukkaavat lehtiään pitkin sorakäytäviä. Olen sitä ihmetellyt miksi ne innostuvat kasvuun juuri soralla, jossa on kuivaa ja paahteista eikä multaakaan, koska soran alla on kangasta. Mutta ihmeen hyvinvoivia taimia tuossa paljaalla soralla vain kasvaa. Hellämielisenä olen kunnioittanut niiden kavuintoa ja olen monen niistä antanut kasvaa tai siirtänyt sopivammalle kasvupaikalle. Yläkuvan raparberivauvakin on aika suloinen.
Esittelen osan muista karkulaisista:
Karviainen
Mustaherukka
Toinen herukka, en ole varma onko musta vai punainen kasvaa pienessä kolossa kiven ja reunakivetyksen välissä. Juurella ahomansikkaa, mikä myöskin on riiviö leviämään pitkin käytäviä.
Sitten nämä orvokit. Niin kauniita kuin ne ovatkin kasvaessaan useina värivariaatioina, mutta pitääkö niidenkin vallata koko käytävä.
Tämän pensashanhikin siemen on kulkeutunut ihan toiselta puolen taloa. Muutamassa vuodessa se kasvoi pienestä taimesta näin isoksi. Tänä vuonna se kukkii ensimmäistä kertaa.
Näitä keijuangervon taimia myöskin putkahtelee runsaasti pitkin käytäviä.. Tässä yksi on jo päässyt kukintakokoon kasvihuoneen nurkalla. Sen juurella monta pikkusiskoa.
Karpaattienkello on myöskin yksi ahkerimmista levittäytyjistä, melkein samaa tasoa kuin orvokit.
Poikien trampoliinin alla kasvaakin jo vaikka mitä, sora-alustalla nämäkin. Rikkaruohokokoelman joukossa jostain kylväytynyt punainen petunia ja leijonankitaa. Jännä tuo punainen petunia- sen siemen on täytynyt kulkeutua jostakin naapuristosta, sillä minulla ei ole tuollaisia punaisia petunioita ollut. Leijonankitaa soralta löytyykin useaa eri väriä.

Näiden jalostettujen kasvien lisäksi löytyy männyn, koivun, tuomen, vaahteran, luumupuun ym:n pikkutaimia, jotka kylmästi nyppään pois. Jos kaikkien antaisi kasvaa pihasta tulisi aika viidakko.

5 kommenttia:

Pieni Lintu kirjoitti...

Onpas söpöjä tuhmeliineja! ;)

Jossu kirjoitti...

Monenlaisia pieniä alkuja teillä onkin. Kyllä ovat sitkeitä ja sinnikkäitä kasvamaan, mutta niinhän se on, että pakko on kasvua rajoittaakin, jos ei halua talonsa ympärille viidakkoa.

Helena kirjoitti...

Mitä tästä opimme? Jatkossa istutamme perennat ja puut ja pensaat soralle!

Nina kirjoitti...

Taitaapi suurin kiitos leiviäjistä mennä muurahaisille. Jostakin sain tietää, että ne juuri kuljettavat kasvien siemeniä sinne tänne pihalla.
Meillä kulkee myös orvokit ja ahomansikat niiden mukana sekä sinivuokko :)
Eikös olekin kumma, miten köyhässä maassa taimet kasvavat.

Tilu kirjoitti...

Juu, soraviljelmiä pitäisi kokeilla. Joskus ihan suututtaa, kun hankkii hyvät mullat, kitkee ja kastelee eikä joku kasvi silti kasva ja sitten tuollaisella sannalla kasvu on niin komiaa.