sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Talven tuhorportti ja uutta kasvua

 Keväisen lämmin ja aurinkoinen viikonloppu sai lumikasat pienenemään ihan silmissä. Lumen sulaminen paljasti myös monta talven runtelemaa kasvia. Yläkuvassa pihatallin seinustalla kasvanut marjakuusi on lyttääntynyt saatuaan niskaansa koko katollisen lunta.
 Tämän nuoren omenapuun rusakot ovat kalunneet pilalle. Vaikka runko on suojattu sekä runkotupella, että suojaverkolla rusakot ovat silti päässeet hangen päältä herkuttelemaan sen kuorella.
 Katajat ovat ruskettuneet auringon puolelta.
 Samoin kartiokuuset.
 Lumimassat tai poikien talviset leikit on runtanneet myös alppiruusuja ja useita oksia on katkeillut.

 Katoilta pudonneet lumimassat on repineet myös vanhasta syreenipensaasta suuria oksia.

 Tuhojen vastapainoksi löysin jotain ilahduttavaakin. Kasvihuoneessa vihertää jo, ruohosipuli työntää uutta kasvustoa.
 Omenapuut on leikattu ja mielestäni nuo käppyräiset paljaat oksat ovat aika hienoja.

 Särkynyt sydän puskee punaisia lehtisilmuja.

 Unikon lehdet ovat talvehtineet vihreänä ja oikovat itseään auringon lämmössä.

 Tulppaanit ovat hyvässä alussa.

 Kävin eilen kuuntelemassa pari puutarha-aiheista esitelmää ja toinen niistä käsitteli elvyttävää puutarhaa. Huomasin yllätyksekseni, että olen tietämättäni rakentanut puutarhaani juuri kohti tuollaista elvyttävää puutarhaa. Sen tunnusmerkkejä on kivet, vesiaiheet, runsas kasvisto, harmooniset värit, polut ja oleskelutilat. Vaikka piha olisi pienikin, sinne tulisi saada luotua erillaisia tiloja kasveilla ja muilla rakenteilla. Tavoite olisi, että kaikkea ei näe kerralla, vaan puutarha houkuttelisi kiertelmään ja kurkkaamaan mitä polun mutkan takaa tai pensaiden tuolta puolen löytyy.
 Nurmikko on vielä kovin onnettoman näköinen.
Kävin vähän fiilistelemässä huvimajassakin. Siellä oli jo ihan lämmin istuskella. Siivoamista kaipaa sekin.
Ensi viikollakin luvattiin lämmintä, ehkä nyt sulaa loputkin lumet.

3 kommenttia:

Heidi - Suklaamarenki kirjoitti...

Ihanaa kun on kevät! Kiertelin kanssa pihaa tänään, mitään suurempia tuhoja ei vielä ainakaan paljastunut. Talvella sensijaan humati kasvihuoneen ikkunana sisälle :) Ihania kevätpäiviä sinulle!

Tansku kirjoitti...

Keväällä näkkee todellakin tuhon laajuuden,ja jänikset on yks,mikä saa niitä aikaan,minäkii oon katsellu kukkapenkkien suuntaan,vaan ei vielä näy mitään mullasta..Ihanan näköinen huvimaja,tuollainen ois mukava ittellä:D,mukava kun on kevät koittanut meille,se herättää monet eloon:)
Mukavaa kevättä

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
sinulla on kivan näköinen kivipolku laatoista tuossa yhdessä kuvassa. Voitko kertoa tarkemmin, miten se on tehty (...eli onko pohjustettu jotenkin tms.) Olen suunnittelemassa jotain samanlaista omalle pihalleni. Kiitos! Tiina