tiistai 30. syyskuuta 2014

Päivä Tukholmassa

 Lauantaipäivä vietettiin naisporukassa Tukholmassa. Meillä oli opas matkassa, joten päivän aikana saimme kunnon paketin Tukholman historiaa, nähtävyyksiä, asiaa kuninkaallisista ja ruotsalaisten elämästä yleensä.
Kaunis kaupunki, paljon puistoja, vanhoja rakennuksia ja vesistöjä. Täällä kaikki rakennukset olivat hyvässä kunnossa, toisin kuin esim. Riikassa, jossa kunnostus oli vielä osittain käynnissä.



 Drottningholmin linnassa käytiin kiertelemässä sisällä. Tuossa vasemmalla matalammassa siivessä asustelee Silvia ja Kallekustaa, sinne emme toki päässeet kyläiilemään ;-)

Alla. Erään kuningattaren makuuhuone. Valitettavasti en muista kenen kuningattaren, mutta koreaa oli.
 Linnan puisto

 Haagapuistossa teimme kävelykierroksen. 

 Tuon portin takana olevassa linnassa asustelee Viktoria perheineen. Ei tavattu heitäkään.

 Lounasta nautimme Åkershofin linnassa.

 Yksinkertaisista raaka-aineista hyvin maukasta ruokaa. Kanaa sienikastikkeella ja muusiruusuke.

Päivän päätteeksi pääsimme vielä shoppailemaan kaupungin ulkopuolella olevalle Stockholm Quality Outlettiin. Siellä oli paljon merkkituotteita ja jotain edullisia löytöjäkin tein.

torstai 25. syyskuuta 2014

Kotoilua

Tänään on niin harmaa ja kolea päivä, että on mukava tehdä uuniruokia. Pellillinen omenapiirakkaa on jo valmis ja possu odottaa maustettuna uuniin menoa. Possu saakin muhia uunissa pienellä lämmöllä monta tuntia, ylikypsäksi asti. Sen seuraksi perunamuusia ja salaattia, omenapiirakan päälle nokare jätskiä jälkkäriksi. Yksinkertaista ja helppoa kotiruokaa. Eiköhän maistu pojille koulupäivän jälkeen.

keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Miniloma Latviassa

 Tehtiin lyhyt kolmen päivän miniloma Riikaan. Turusta pääsee suoraan lentäen Riikaan ja lentomatka kestää runsaan tunnin, joten kovasti vaivatonta matkustamista.
Riika oli tosi kaunis kaupunki. Vanhakaupunki on hyvin tunnelmallinen. Kapeat kadut mutkittelevat hienosti kunnostettujen talojen ja katukahviloiden lomitse ja kaikkialla on paljon kukkia.
Kaupungissa näkee vielä runsaasti kunnostusta vailla olevia vanhoja talojakin, mutta paljon on jo pelastettu.
 Niskat kenossa ihastelimme talojen runsasta koristelua.  Kolmen päivän aikana tuli askelmittarin mukaan käveltyä 37 km, joten aika tarkasti tuli vanhakaupunki kierrettyä.

 Kesällä Riika on varmasti vieläkin hienompi, kun lukuisat ravintoloiden terassit kutsuvat istumaan iltaa. Nyt oli liian kylmää nauttia näistä, vaan piti hakeutua sisätiloihin ruokailemaan. Mutta ei niissäkään valittamista, kaupunki on täynnä siistejä ja viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita. Ruoka oli laadukasta ja meidän hintatasoon verrattuna edullistakin. Oluen ystäville paikka on hyvinkin mieleen, sillä oluttarjonta on monipuolista ja hinta halpa. Oluttuopin hinta on kahden euron molemmin puolin.


 Kulkukissoja kaupungissa vilisteli lukuisia.  Istuskelimme puistossa tämän kisun päiväunipaikan vierellä ja sinä aikana parikin mummelia kävi ruokkimassa kissaa. Toinen kaivoi taskustaan annospussin jotain kissanherkkua ja toinen toi kuivanappuloita ja lorautti muovipussiin vettä.
Alakuvan mummeli taasen onki kaloja ja heitteli ne vieressä odottelevalle lokinpoikaselle. Muutoinkin ihmiset olivat kovin ystävällisiä ja nuorempi väki osasi hyvin palvella englanniksi.




 Houkutteleva leipäkaupan ikkuna.

Ensi viikonloppuna minulla onkin tiedossa toinen talojen ihastelureissu. Lähden työtovereitteni kanssa päiväksi Tukholmaan tutustumaan kaupunkiin ja pariin kuninkaalliseen linnaan.

lauantai 20. syyskuuta 2014

Saari talviunille

 Käytiin viime viikonloppuna laittamassa saarimökki talviunilleen. Vaikka syyskuu onkin ollut mahtavan upea jatko lämpimälle loppukesälle, ei vapaita viikonloppuja ole lähiaikoina mökkeilyyn. Nostettiin venekin ylös nyt kun ei sitä enää tänä vuonna tarvita ja sääkin oli niin tyyni, joka tekee nostosta mukavampaa. Viime vuonna revittiin venettä trailerille kovassa tuulessa molemmat vyötäisiämme myöden kylmässä meressä, eikä se ollut yhtään mukavaa. Nostopuuhiamme tuli seuraamaan sorsapariskunta. Ne oli niin kesyjä, että piti vähän pelotella kauemmaksi, etteivät jää nostopuuhissa jalkoihin. Tosi suloinen pariskunta.

 Nyt mökkeily siirtyykin toiselle mökillemme, mikä on autotien päässä. Tällä mökillä riittääkin vielä paljon puuhaa. Nyt parin vuoden aikana olemme saanette maalattua kaikki rakennukset samaan sävyyn, karsittu rankasti puustoa ja viime kesänä tasoitettiin piha hiekkakerroksella. Aikaisemmin tämä mökkitontti oli kovasti varjoisa runsaan puuston takia, nyt sinne paistaa aurinkokin ja maasto on kuivempi.


 Mökin edustalla ranta on kovasti kaisloittunut ja sen nujertamiseksi ei ole vielä ehditty keskittymään kuin vähäsen. Alemmassa kuvassa näkyvä laiturin vierusta on niitetty tänä kesänä ja rannasta karsitut suuret risukasat odottavat talvea ja polttoa jäällä.
 Sitten on vielä tämä saunaprojekti. Kesän aikana on lähinnä tehty purkutyötä . Rakennus oli niin huonokuntoinen, että sitä pitää purkaa aika rankasti. Välikattoa on purettu saunatuvassa puoleen väliin. Toinen puoli jää avoimeksi ja toiselle puolen tulee matala nukkumaparvi.
 Saunatuvassa on vanha porimatti. Sen kohtalo on vielä avoin, jääkö se tuohon vai hankitaanko paikalle uudempi versio. Lämmönlähteenä tuo porimatti on todella hyvä, mutta sen ulkokuori on aika kärsinyt. Onko jollakin kokemusta, voiko tuolle ulkokuorelle tehdä jotain kaunistusta? Otan kiitollisuudella vinkkejä vastaan.


tiistai 9. syyskuuta 2014

Niin se vaan on

 Kyllä se vaan on myönnettävä, että on syksy. Koiralenkille nappasin kameran mukaan ja miten eri silmillä luontoa tulee katsoneeksi, kun sen tekee kameran linssin läpi. Normaalilla koiralenkillä ehkä huomioi, kas sieni, mutta kuvattaessa sitä tulee katsoneeksi tarkemmin ja näkee kaikki kauniit muodot, pinnan rakenteet ja värit. Tässä kuvakollaasi lenkin otoksista.


 Pihlajanmarjoja on tänä syksynä ennätysmäärä. Honteloimmat puut nojaavat jo vahvempiin hakien tukea jaksaakseen kantaa oman marjasatonsa. On nyt linnuilla pidot.




 Maaruskaakin on jo kuivimmilla paikoilla, varsinkin mustikanvarvuissa on paikoitellen jo hienot värit.


maanantai 8. syyskuuta 2014

Kalan nahan parkitsemiskurssilla

 Viime viikonlopun vietin kansalaisopiston kalan nahan parkitsemiskurssilla. Nahkoja kaavittiin, venyteltiin, hierottiin rasvassa ja aina välillä huuhdeltiin ja kuivattiin. Kylläpä oli fyysisesti raskasta touhua. Käsien voimat ja iho olivat kovilla, varsinkin viimeisessä vaiheessa, kun parkitut nahat piti pehmittää. Viikonlopun aikana sain valmiiksi yhden merilohen fileen nahan, joten jos työtunteja laskisi, nahalle tuli hirmuinen arvo. Muuten kurssi oli oikein kiva ja oli taas hienoa oppia uusi taito. Alla merilohen nahkoja ja keskellä kuhan nahka.


 Pehmitysvaiheessa nahkoja piti hangata kuin nyrkkipyykkiä. Mitä rivakammin sen parempi.
 Tässä ohjaajan tekemät sandaalit, joissa on kalan nahkaa koristeena. Noissa vaaleammissa on kuusiparkittua haukea ja tummemmissa merilohen nahkaa. Myöhemmin on tulossa sandaalinteko kurssi ja sinne haluaisin osallistua. Olisi se aika reteetä tassutella itsetehdyissä kengissä.
 Tässä on kuusenkaarnalla parkittua hauen nahkaa. Minusta näissä on hieno väri ja kuviointi.
Nyt kun perustekniikan osaa, hommaa voi jatkaa itsekseen kotona. Minulla odottaakin jääkaapissa kuhan nahka käsittelyä ja pakastimessa pari lohen nahkaa.

perjantai 5. syyskuuta 2014

Iltapurjehdus

 Voi huisaa, miten upeat ilmat tähän vuorotteluvapaani alkuun tuli. Oltiin keskiviikkona iltapurjehduksella ja alkumatkan aurinko lämmitti niin mukavasti ja tuulikin oli pehmeän leuto. Oikein nautinnollinen purjehduskeli.

Tässä pläjäys maisemakuvia matkan ja illan edetessä. Takaisin satamaa kohti tullessamme kohtasimme kaikki Turusta lähtevät matkustajalaivat. Onneksi oli taitava kippari ruorissa, sillä väylä on melkoisen ahdas Ruissalon edustalla ja tuollainen matkustajalaiva on valtavan suuri vastaantulija.






Oikein hyvää viikonloppua!